Cultivarea lintei în zona montană de la Vatra Dornei

Cultura de linte
0

 Lintea este o plantă legumicolă şi medicinală care este cultivată foarte des în grădinile fermierilor dorneni. Această plantă găseşte condiţii foarte bune de creştere şi de dezvoltare în zona montană de la Vatra Dornei pe solurile luto-nisipoase, brun-roşcate de pădure şi pe solurile negre de fâneaţă cât şi pe solurile fertile, bogate în humus şi foarte bine expuse la soare.

Lintea se înmulţeşte prin seminţe.Lucrările care se pretează la cultura de linte în perioada de vegetaţie sunt: efectuarea arăturii la adâncimea de 10-15 cm pe suprafeţe de teren arabile mari, efectuarea de praşile manuale în jurul plantei, plivirea în jurul lintei şi menţinerea terenului liber de buruieni, semănarea prin seminţe a lintei la adâncimea de 2-3 cm, fertilizarea fazială, irigarea culturii prin udarea prin picurare sau prin aspersiune şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul insecticidelor şi a fungicidelor existente pe piaţa agricolă românească.

Conform cercetărilor horticole şi naturiste s-a ajuns la concluzia că lintea are multe efecte terapeutice. Preparatele pe bază de linte vindecă: bolile cardiovasculare, diabetul, bolile de inimă,gripa, răceala, bolile de ficat etc. Lintea este o plantă foarte rentabilă din punct de vedere economic.

Această plantă datorită efectelor sale terapeutice miraculoase nu trebuie să lipsească din grădina nimănui.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata