Cultivarea zmeurului opal

zmeur opal
0

Cultivarea soiului de zmeur Opal în zona montană de la Vatra Dornei

Soiul de zmeur opal se cultivă în zona montană de la Vatra Dornei în grădinile şi în livezile fermierilor dorneni. Acest soi de zmeur întruneşte condiţii foarte bune de creştere, dezvoltare şi de rodire în zona montană de la Vatra Dornei pe solurile luto-nisipoase, brun-roşcate de pădure şi pe solurile negre de fâneaţă cât şi pe solurile fertile, permeabile, bine expuse la soare şi foarte bine lucrate.Zmeurul este un arbust fructifer care se înmulţeşte prin: puieţi, drajoni, marcotaj şi prin altoire.

Lucrările de îngrijire şi de întreţinere care se pretează la cultura zmeurului în perioada de vegetaţie sunt: administrarea îngrăşămintelor organice şi minerale în perioada toamnei, efectuarea tăierilor de rodire şi de fructificare în perioada de primăvară, irigarea culturii prin aspersiune şi prin brazde, fertilizarea, efectuarea de praşile manuale în jurul tufei şi menţinerea tufei liberă de buruieni, conducerea zmeurului pe sfori sau pe araci şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă românească.

Conform cercetărilor horticole şi naturiste desfăşurate în ultima perioadă de rimp în „Ţara Dornelor”s-a ajuns la concluzia că zmeurul are numeroase efecte terapeutice.Ceaiurile şi sucurile preparate din frunzele şi din fructele de zmeur vindecă: bolile oculare, afecţiunile respiratorii, bronşita, hipertensiunea arterial etc. Mai mult ceaiurile preparate din frunzele de zmeur vindecă abcesele dentare şi durerile de dinţi.

Zmeurul este o cultură rentabilă din punct de vedere economic cu multe efecte terapeutice care merită să fie cât mai mult extinsă în zona montană de la Vatra Dornei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata