Experimente pomicole la păr în luna februarie

par
0

Conform experimentelor realizate de mine ca inginer horticol în luna februarie în livezile gospodarilor dorneni, am ajuns la concluzia că la soiurile de păr Cure, Untoasă Hardy şi Alămâi încep deja să se distingă uşor mugurii de rod. Formaţiunile de rod întâlnite la păr sunt: pintenul, smiceaua, nuieluşa etc.

Conform cercetărilor horticole realizate la păr în zona montană de la Vatra Dornei, am ajuns la concluzia că, formaţiunile de rod de la păr au rezistat în proporţie de 30% la gerul acestei ierni de -14 respectiv de -20 de grade celsius.

Conform acestor experimente realizate de mine în livezile gospodarilor dorneni am ajuns la concluzia că ramurile perilor tineri au fost roase de către iepurii, ciutele şi de cerbii care coboară din pădurile carpatine din „Ţara Dornelor” în nopţile geroase de iarnă. Gospodarii dorneni ca să scape de atacurile acestor animale trebuie să învelească pomişorii tineri cu hârtie până la vârf, hârtie care va fi fixată cu sfoară de cânepă.

Noi va trebui să facem în perioada iernii mai multe controale în livezile de peri tineri să vedem dacă hârtia stă fixă pe ramuri şi pe trunchi. O dată cu venirea primăverii când temperaturile în aer liber sunt de +15 grade celsius noi va trebui să îndepărtăm hârtia de pe pomii fructiferi. Aceste cercetări în domeniul pomiculturii trebuie să fie realizate continu la Vatra Dornei şi în fiecare anotimp.


ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Agenţia Zonei Montane
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata