Frumuseţea florilor pe timpul toamnei

florile toamnei
0

Cele mai frumoase flori care se întrec în frumuseţe una pe cealaltă acum în prag de toamnă în grădinile bucovinene familiare şi experimentale de stat sunt : crizantema şi dalia .Florile crizantemelor de culoare portocalie, mov, sau galbenă din grădina didactică de la Vatra-Dornei atrag prin frumuseţea lor vizitatorii români şi străini făcându-i pentru o clipă să zâmbească şi să guste puţin din tainele frumosului natural şi divin lăsat de bunul Dumnezeu pe pământ.

Mai mult daliile de culoare roşie şi portocalie prin combinaţie cu crizantemele atrag şi mai mult profesorii de biologie, inginerii şi profesorii şi specialiştii agronomi şi horticultori aflaţi în trecere prin municipiul staţiune.

Crizantema este cea mai răspândită floare de toamnă care se cultivă în grădinile noastre la ora actuală.

Această floare este originară din Asia sau din Europa de nord –est. Ea face parte din familia Asteraceae. Genul Chryzanthemum cuprinde 30 de specii de plante perene. Crizantema a fost cultivată pentru prima dată în China în secolul al –XV-lea îHr. Aceasta fiind numită şi “floarea fericirii “ a fost adusă în Europa în secolul al –XVII-lea . Crizantema este o floare care preferă soluri fertile, luto-nisipoase şi bogate în humus, bine lucrate cu o expoziţie sud-estică.

Principalele lucrări care se efectuează la această floare în timpul perioadei de vegetaţie de primăvara până toamna sunt : săpatul şi mobilizarea solului , plivitul, prăşitul, udatul şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor. Crizantema atinge o înălţime de aproximativ 50-150 cm şi de aceea este bine să fie palisată şi sprijinită cu un arac pentru a fi menţinută în poziţie verticală .Această plantă se înmulţeşte prin : divizarea tufelor, sau prin butaşi.

Bolile cele mai păgubitoare la această plantă sunt : putregaiurile, ciupercile, ruginile care se vor combate cu fungicidele specifice de contact cum ar fi : bravo, curzate, dithane etc. Insectele care atacă crizantema în perioada de vegetaţie pe parcursul unui an sunt : tripsul californian, musculiţa albă de seră şi cerceluşul care se vor combate cu insecticidele : Calypso, Mospilan şi Reldan existente pe piaţa românească la ora actuală.

Dalia variabilis este şi ea o floare de toamnă foarte răspândită în grădinile noastre. Aceasta este originară din Olanda. Dalia a fost introdusă în cultură în Europa începând cu secolul al XVII-lea. Izvoarele istorice din ţara noastră scot în evidenţă faptul că crizantema era cultivată şi în grădinile dacilor şi a romanilor. Dalia cuprinde aproximativ 50 de specii. Soiurle cele mai răspândite în ţara noastră sunt : Rodica, Viorica, Irina Spider, Doamna în Roz etc.

Principalele lucrări care se efectuează la dalie pe timpul perioadei de vegetaţie sunt : săpatul ,prăşitul, plivitul şi palisatul. Dalia este o floare care preferă soluri permeabile, fertile, bogate în humus şi foarte bine lucrate.

Această plantă se înmulţeşte prin : divizarea tufelor şi prin butaşi. Divizarea tufelor este o lucrare care se poate face primăvara în lunile aprilie şi mai sau toamna în lunile septembrie şi octombrie.

Bolile şi dăunătorii daliei se vor combate cu fungicidele şi insecticidele de contact existente pe piaţa agricolă românească. Eu recomand ca aceste două flori de toamnă să nu lipsească din grădinile tuturor amatorilor şi a oamenilor iubitori de agricultură, horticultură şi de frumos.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata