Irisul

Irisul
0

Irisul Iris Germanica (stânjenelul) este o floare originară din Olanda şi face parte din familia Iridaceae.

Această floare se găseşte deseori cultivată în grădinile familiare cât şi în grădinile didactice şi în loturile experimentale de stat. Irisul înfloreşte de la începutul lunii mai până la începutul lunii iunie. Irisul atinge înălţimea de aproximativ 50 centimetri având frunzele lungi şi lanceolate în formă de sabie care sunt prinse de tijele florale groase de 3 mm ele legănându-se în voie la fiecare adiere de vânt.

Culoare verde şi odihnitoare de pe frunzele irisului ne fac pe noi oamenii pentru o clipă să ne umplem de puritatea luminoasă şi divină trimisă de bunu Dumnezeu în grădinile noastre iar culoarea albastră, galbenă, albă şi roşie a florilor ne încarcă tot timpul de energie pozitivă fâcându-ne să fim mai curaţi sufleteşte şi mai buni cu cei din jurul nostru. Culoarea roşie simbolizează iuburea veşnică de pe pământ, culoarea galbenă simbololizează liniştea şi bogăţia din jurul nostru şi culoarea albastră ne arată faptul că există în permanenţă energie pozitivă şi divină în jurul nostru trimisă de către bunul Dumnezeu iar culoarea albă simbolizează puritatea şi autenticitatea originală a oamenilor existenţi în jurul nostru.

Irisul este o floare cultivată în grădinile oamenilor încă din antichitate. Împăratul Iulius Cezar cultiva această frumoasă floare în grădinile de pe lângă palatul său, care afirma deseori faptul că irisul este floarea preferată a zeiţii frumuseţii numită Iris. Irisul este o floare care preferă soluri fertile, luto-nisipoase, permeabile foarte bine expuse la soare şi foarte bine lucrate .

Se înmulţeşte prin bulbi care nu trebuie plantaţi la o adîncime mare în sol pentru a porni în vegetaţie rapid. În timpul perioadei de vegetaţie irisul se întreţine relativ uşor prin praşile manuale, menţinându-se solul curat de buruieni. Irisul este o floare rumoasă care este utilizată pentru ornarea şi ornamentarea grădinilor didactice şi familiare cât şi a rondourilor din parcurile municipale şi orăşeneşti .

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor se va face cu fungicidele şi cu insecticidele existente pe piaţa românească şi europeană.

Aceată floare frumoasă şi înmiresmată care înfloreşte la începutul lunii mai nu trebuie să lipsească din grădina nimănui.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata