Leandrul de cameră

leandru
0

 Leandrul este o plantă originară din Olanda.
Această plantă este cultivată foarte des în casele, birourile și în apartamentele noastre din „Preafrumoasa noastră Bucovină”.
Leandrul este plantă frumoasă înaltă şi impunătoare, atingând înălţimea de aproximativ doi metri. Frunzele sale care cresc pe tulpină sunt lungi şi lanciolate de aproximativ 15-20 cm lungime iar florile sale sunt de culoare roşie, albă sau violacee. Culoarea verde închis a frunzelor sale aduce pentru câteva momente liniştea, gândirea pozitivă şi lumina divină în sufletul omului de rând după o zi de muncă, iar florile de culoare roşie, albă sau violacee aduc pentru o clipă fericirea, bucuria şi gingăşia în sufletele noastre dragi, care deseori suferă din cauza grijilor şi a problemelor cotidiene ale vieţii.
Leandrul este o plantă decorativă prin frunze, cât şi prin flori care se înmulţeşte prin butaşi de tulpină sau prin despărţirea tufelor.
Această plantă preferă soluri fertile şi permeabile luto-nisipoase,brun-roșcate de pădure, bogate în humus, în mraniţă şi în turbă. Leandrul se va uda în timpul perioadei de vegetație de trei ori pe săptămână și atunci cînd solul din ghiveci este uscat iar în perioada iernii se va uda de două ori pe săptămână. Udările prea dese din perioada iernii pot duce la asfixierea rădăcinilor și la moartea prematură a plantei noastre.
Frunzele şi florile acestei plante conţin o substanţă foarte toxică numită leandridă care afectează şi irită foarte des ochii, pielea şi nasul de aceea atunci când confecţionaţi butaşi de la această plantă este necesar să vă spălaţi imediat cu multă apă şi săpun ca să nu pătrundă această substanţă în organism.
Odată la două-trei săptămâni se va practica toaletarea frunzelor care constă în ştergerea acestora cu o cârpă umedă. Concomitent cu această lucrare se vor îndepărta de pe plantă frunzele şi florile uscate .
Leandrul este o plantă care este utilizată pentru ornarea şi decorul caselor, a birourilor, holurilor şi a sălilor de conferinţă.Atunci când dumneavoastră veți observa că la această plantă frunzele se îngălbenesc va trebui să administrați 2-3 grame de îngrășăminte minerale pe bază de azot, fosfor, și potasiu pe care le veți putea aplica prin dizolvarea acestora în apa de udare.Îngrășămintele minerale cât și fungicidele și insecticidele pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor le puteți procura de la magazinele de pe piața agricolă bucovineană.
Această plantă decorativă prin frunze cât şi prin flori merită să fie cultivată la ghiveci în casele și apartamentele tuturor oamenilor şi a iubitorilor de frumos.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Agenția Zonei Monte
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata