Orhideea

Orhideea
0

Orhideea este o floare originară din Olanda.

Izvoarele istorice din ţara noastră, au scos la iveală faptul că orhideea este o floare luată în cultură încă de pe vremea dacilor şi a romanilor.

Astăzi această floare de o frumuseţe rar întâlnită, este cultivată la ghiveci în casele şi în birourile tuturor oamenilor iubitori de viaţă şi de frumos.

Orhideea este o floare de o măreţie şi de o frumuseţe extraordinară. Petelele ei albe şi roşii, aduc gingăşia, iubirea şi zâmbetul pozitiv pe feţele doamnelor şi a domnişoarelor atunci când este oferită în dar cu ocazia zilei de opt martie de către soţi, iubiţi sau prieteni dragi.

Clima de la noi din România nu poate oferi condiţiile optime de creştere şi de înflorire a orhideii în grădinile noastre de aceea ea este cultivată numai la ghiveci. Pentru ca noi să putem beneficia din plin de frumuseţea acestei flori trebuie să ţinem cont de o serie de aspecte esenţiale.

Pe parcursul perioadei de vegetaţie orhideea trebuie fertilizată cu îngrăşăminte minerale de azot, fosfor şi de potasiu pentru a se asigura creşterea ei optimă. Aceste îngrăşăminte se vor aplica numai dacă se va asigura lumina corespunzătoare care trebuie să cadă tot timpul perpendicular şi vertical pe suprafaţa plantei. Cerinţele de apă la orhidee sunt moderate. Excesul de apă poate dăuna plantei noastre, ducând la îngălbenirea frunzelor sau la moartea acesteia. În timpul iernii fertilizarea se va întrerupe la speciile de orhidee care sunt în repaus.

La înflorire această floare, trebuie să fie fertilizată cu o cantitate mai mare de potasiu. Pentru cultura orhideei la ghiveci dumneavoastră trebuie să folosiţi un pământ special de ericacee alcătuit din scoarţă de copac şi din turbă.

Transplantarea sau mutarea dintr-un ghiveci în altul se va face la un interval de doi sau patru ani, când rădăcinile cresc în volum şi nu mai pot respira în vasul respectiv. Transplantarea orhideei nu se va face în timpul creşterii vegetative şi pe timpul înfloritului deoarece se va compromite viitorul plantei. La majoritatea speciilor de orhidee timpul cel mai optim de transplantare este toamna sau primăvara Pentru această operaţiune noi vom alege ghivece de lut sau de plastic. Scoaterea orhideei din vas trebuie să se facă calm şi cu multă grijă să nu îi rupem rădăcinile. În caz că nu putem scoate planta din ghiveci, se va prefera spargerea acestuia evitându-se rănirea rădăcinilor.

Planta noastră se va curăţa cu această ocazie de frunzele şi de tulpinile uscate, după care tăierile se vor pudra cu cărbune vegetal. După transplantare timp de două-trei săptămâni orhideea nu se va uda. Apa ei va fi asigurată prin pulverizarea substratului de sol în fiecare dimineaţă.

La o serie de specii de orhidee poate să apară înnegrirea vârfurilor de creştere a frunzelor tinere care poate să avanseze către tulpină sau către pseudobulbi. În acest caz este vorba de o carenţă de calciu care apare mai mult pe parcursul perioadei de vegetaţie.

Bolile, virozele şi dăunătorii care apar la orhidee se vor combate cu fungicidele şi cu insecticidele specifice de contact existente la această oră pe piaţa românească.

Dacă dumneavoastră veţi ţine cont de sfaturile mele veţi avea o floare frumoasă şi sănătoasă care vă va aduce pe chipuri zâmbetul şi fericirea în fiecare moment al vieţii.

ing horticol diplomat

Laurian Ungurian

Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata