Paltinul de cameră

Paltinul de camera
0

Paltinul de cameră (Acer pseudoplatanus) este originar din Asia sau din Orientul Apropiat. Acesta este un arbore care face parte din familia Aceraceae.

Paltinul de cameră este deseori cultivat la ghiveci, în casele şi în apartamentele noastre familiare sau în birouri la locul nostru de muncă. El înfloreşte la începutul lunii februarie şi înflorirea sa durează eşalonat în mai multe etape până la începutul lunii aprilie.

Frunzele sale sunt de culoare vede deschis, triunghiulare sau hastate, uşor ascuţite la vârf, cu zimţişori pe margine asemeni unei dantele fine iar florile în formă de clopoţei sunt de culoare roşie.Culoarea verde a frunzelor aduce liniştea şi gândirea pozitivă în sufletul omului, după o zi de muncă foarte bogată în evenimente. Culoarea roşie a florilor trezeşte sentimentele de fericire şi de iubire veşnică pe chipul doamnelor şi a domnişoarelor atunci când primesc în dar această plantă cu ocazia zilelor onomastice şi a sărbătorilor festive din viaţa lor.

Paltinul de cameră se înmulţeşte prin puieţi înrădăcinaţi la ghiveci şi prin butaşi. Această plantă se va uda la două-trei zile în timpul săptămânii sau ori de câte ori este nevoie . La două trei săptâmâni la paltinul de cameră se va face toaletarea frunzelor şi anume ştergerea acestora cu o cârpă umedă dacă sunt pline de praf ocazie cu care se vor îndepărta şi frunzele îngălbenite de pe planta noastră.

Bolile şi dăunătorii la paltinul de cameră se vor combate cu produse existente pe piaţa românească la ora actuală.

Paltiunul de cameră este o plantă decorativă atât prin frunze cât şi prin flori şi este utilizat pentru ornarea birourilor, a holurilor, a sălilor de conferinţe sau a caselor şi a apartamentelor noastre.

Mutarea sau transplantarea acestei plante se va face primăvara după perioada sa de înflorire şi cu mare grijă să nu îi rupem rădăcinile. În caz că noi nu putem scoate planta nostră din ghiveci din cauză că rădăcinile au crescut foarte mult în volum atunci vom tăia sau vom sparge ghiveciul respectiv.

Această plantă este bine să o cultivaţi în casele dumneavoastră deoarece aduce o oază de vegetaţie şi de linişte în sufletele nostre dragi pe durata întregului an.  

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata