Paulownia o afacere de succes pentru România

Paulownia o afacere de succes pentru România
0

Paulownia este un arbore care datează în documentele europene încă din antichitate el fiind originar din China sau din Vietnam. Acesta este un arbore ornamental, care poate fi utilizat pentru ornamentarea parcurilor orăşeneşti şi a grădinilor experimentale din întreaga Europă. El atinge circa 12 metri înălţime în anul şapte de la plantare iar în anul 20 poate atinge înălţimea de 30 metri el fiind copacul care creşte cel mai rapid din lume. Există aproximativ 20 de specii de Paulownia.

Cele mai răspândite specii sunt : Paulownia tomentosa şi Paulownia elongata. Acest arbore creşte foarte rapid şi preferă soluri fertile, bine drenate şi bine expuse la soare, în special solurile luto-nisipoase şi brun roşcate de pădure. Paulownia este un arbore care se foloseşte pentru reâmpăduriri în o serie de ţări cum ar fi : Australia, Germania, Bulgaria şi în România. Lemnul său este lucios şi neted fiind utilizat pentru tâmplărie, cherestea, sculptură şi pentru mobilă.

Florile sale de culoare roz sau violet asemeni unei trompete sunt lungi de aproximativ 8-9 cm lungime fiind asemănătoare cu o serie de specii de flori cum ar fi : Campanula media-clopoţelul şi Jacarta mimisifolia. Arborele înfloreşte în lunile mai şi iunie florile sale frumoase şi înmiresmate valsând în voie pe crenguţe la fiecare adiere de vânt ele trezind gândirea pozitivă în sufletul oamenilor făcându-i pentru o clipă să uite de grijile lor cotodiene ale vieţii.

Două treimi din masa acestui arbore poate fi folosită pentru cherestea, iar o treime ca biomasă în uzinele care folosesc principiul gazificării pentru obţinerea de energie verde. Lemnul său este de calitatea A datorită proprietăţilor deosebite fiind recunoscut în industria cherestelei şi a mobilei. Se exportă la un preţ de aproximativ 500 de euro pe metru cub neprelucrat. Lemnul de Paulownia se usucă natural în două luni scutind costurile suplimentare pentru producţia de energie.

Paulownia este o specie care ajută împotriva poluării absorbind dioxidul de carbon din atmosferă . Mai mult acesta este un arbore melifer, deoarece prin folosinţa sa se produce mai multă miere pentru albine decât în cazul salcâmului . Acest arbore a început să fie utilizat de către uzinele din România. În uzina de la Huedin costul investiţiei este de 4,5 milioane de euro iar cel al plantaţiei de arbore energetic care se va întinde pe o suprafaţă de 1000 de hectare şi care va furniza materia primă pentru producţia de energie este de 5 milioane de euro. Această firmă realizează bune tranzacţii comerciale în Europa Occidentală în ţări precum : Austria şi Germania.

În prezent există plantaţii de Paulownia la Galaţi, Tulcea, Braşov, Cluj şi Brăila. Paulownia este un arbore ornamental care se înmulţeşte prin seminţe şi prin puieţi. Combaterea bolilor şi dăunătorilor se va face la avertizare cu fungicidele şi insecticidele specifice existente pe piaţa comună europeană.

Paulownia este un arbore preţios cu mare interes pentru cercetătorii din întreag Europă care nu trebuie să lipsească din grădina întregii lumi europene. 

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata