Rostopasca

rostopasca
0

 Rostopasca, (Chelidonium majus) este originară din Europa sau din America de Sud. Această plantă medicinală, se găsește foarte des în fânețele din „Țara Dornelor” de la Roșu, Iacobeni, Argestru, Poiana Negri, Poiana Ștampei, Dorna Candrenilor etc. În ultima perioadă de timp, rostopasca a început să fie cultivată și în grădinile familiale ale fermierilor dorneni. Rostopasca atinge înălțimea de aproximativ 80 cm înălțime. Pe tulpina plantei de aproximativ 1 cm grosime sunt prinse frunzele zimțate asemănătoare cu frunzele de stejar. În vârful tulpinei sunt prinse florile de culoare galbenă. Rostopasca spre deosebire de alte plante medicinale înflorește toată perioada anului din luna aprilie până în luna octombrie.

Conform ultimelor cercetări horticole și naturiste desfășurate în zona montană de la Vatra Dornei s-a scos în evidență faptul că rostopasca are foarte multe efecte terapeutice.Ceaiurile preparate din frunzele, tulpina, și din florile de rostopască vindecă bolile de piele, negii, reumatismul, icterul,afecțiunile hepatice etc. Sucul proaspăt preparat din rădăcina, frunzele și din tulpina plantei tratează negii, cataracta, rănile și diverse afecțiuni ale pielii și ale mucoasei.

 Medicii naturiști ne relatează faptul că preparatele din frunzele de rostopască vindecă cancerul, pancreatita, bolile de ficat, herpesul bucal și genital, tusea convulsivă, faringita, infecțiile din gât, hepatita virală, chistul ovarian etc. Datorită efectelor terapeutice și miraculoase rostopasca trebuie să nu lipsească din grădina și din casa nimănui.
ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Agenția Zonei Montane
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata