Soiurile de meri cultivate în zona montană de la Vatra Dornei

0

Soiurile de meri cele mai des cultivate în zona montană în livezile fermierilor dorneni sunt: Florina, Idared, Golden Delicios, Red Melba, Clar Alb. Aceste soiuri găsesc condiţii foarte bune de creştere, de dezvoltare şi de fructificare în zona montană de la Vatra Dornei pe solurile brun-roşcate de pădure, negre de fâneaţă, luto-nisipoase cât şi pe solurile, fertile, bogate în îngrăşăminte minerale şi organice şi foarte bine expuse la soare.

Lucrările care se pretează la aceste soiuri de meri în perioada de vegetaţie sunt: administrarea de gunoi de grajd în perioada toamnei, efectuarea tăierilor de întreţinere şi de fructificare pe perioada primăverii, executarea de 2 praşile manuale în jurul pomului fructifer în perioada verii, irigarea prin picurare şi prin brazde ori de câte ori este nevoie şi combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă românească. Aceste soiuri de meri care se cultivă la noi în zona montană se înmulţesc prin seminţe, prin puieţi şi prin altoire. Soiurile acestea de meri dacă se altoiesc pe portaltoi sălbatici sunt foarte rezistente la boli, dăunători, manipulare şi la transport.

Aceste soiuri de meri datorită faptului că sunt foarte rezistente la boli, secetă, ger şi la dăunători şi că sunt foarte productive ele nu trebuie să lipsească din livada şi din grădina nimănui.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Agenţia Zonei Montane
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata