Zambila

zambile
0

Zambila, este floarea de primăvară, care este originară din Grecia sau din Asia Mică. Această floare, este foarte des cultivată la ghiveci, în casele şi în apartamentele dornenilor. Zambila înfloreşte la începutul lunii martie. Pe tulpina groasă de aproximativ 4 cm grosime, sunt prinse frunzele lungi şi lanciolate iar pe aceste frunze cresc florile sub formă de steluţe.

Culoarea verde deschisă a frunzelor, nu face decât să aducă liniştea în sufletul oamenilor şi să uite puţin de grijile cotidiene ale vieţii după o zi de muncă iar frumuseţea florilor de culoare albă, roşie, roz, galbenă şi mov aduce zâmbetul pe chipul doamnelor şi a domnişoarelor care primesc zambila în dar de la soţii şi de la iubiţii lor în fiecare an cu ocazia zilei de 8 Martie.

Mirosul parfumat şi tămâios a zambilei, nu face decât să atragă şi mai mult privirile femeilor de la mare distanţă. Zambila este floarea care se înmulţeşte prin bulbi şi prin seminţe. Această floare se plantează la ghiveci la sfârşitul lunii septembrie pentru a înflori primăvara în luna martie. Atunci când plantăm zambila în ghiveci noi va trebui să asigurăm un amestec de pământ care va cuprinde: 2-3 părţi pământ de grădină, 2-3 părţi mraniţă pământ vechi bine descompus de 3 ani şi 2-3 părţi nisip.

Pentru ca noi să asigurăm drenajul şi posibilitatea de infiltrarea a apei în sol va trebui să punem pe fundul ghiveciului nostru nişte pietriş. Lucrările principale de îngrijire a zambilelor cultivate la ghiveci sunt:udarea sistematică a plantelor la 2-3 zile, administrarea de îngrășăminte minerale pe bază de azot, fosfor și potasiu, ștergerea frunzelor de praf cu o cârpă umedă la 2-3 săptămâni și combaterea bolilor și a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor și a insecticidelor existente pe piața agricolă bucovineană.

Zambila datorită purității și frumuseții sale deosebite trebuie să nu lipsească în luna martie din casele tuturor dornenilor iubitori de frumos.

ing horticol diplomat
Laurian Ungurian
Agenția Zonei Montane
Vatra Dornei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata